Alexandru VLAD – Alchimistul

alexvlad

Când am intrat în casă, artistul era ocupat până peste cap: încerca să prepare alcool. Nu mi-am dat seama de la bun început în ce fel de afacere e angajat. Era în pantaloni scurţi, cu ochelarii pe ochi şi abia de catadicsea să răspundă monosilabic. Părea un mecanism pus în funcţiune, fatalmente incapabil să-şi împartă atenţia în mai multe direcţii concomitent. Eu nu vedeam cu ochii mei instalaţia? Instalaţia consta dintr-o oală veche de aluminiu, din acelea cunoscute sub numele de kukta, o spirală de cupru cufundată într-o tigaie ceva mai adâncă şi un borcan de sticlă în care urma să se condenseze preţiosul lichid. Culoarea roşcată a cuprului atrăgea privirile ca un magnet vizual. Toată această improvizaţie era aşezată în chiuvetă şi asupra ei curgea un şuvoi subţirel de apă rece.

Deasupra, de suportul pentru tacâmuri, era atârnat un ceas mititel de mână pe care îşi focaliza din când în când privirile, ridicându-şi ochelarii cu mâna. Părea un fel de doctor Mabuse cu gambele tatuate.

Oala dădu treptat în clocot, capacul începu să scoată un zgomot muzical şi să scape aburi pe lângă el. Agitaţia artistului crescu. Asta nu trebuia să se întâmple.

– Lipeşte împrejur capacul cu puţină cocă, i-am sugerat eu.

Nu ştia ce-i aia. I-am explicat de două ori şi ochii i s-au luminat. Csiriz!

Şi din ce făcea el alcool? M-a informat că din corcoduşele de anul trecut, care dospiseră într-un butoi de plastic undeva la colţul din spate al casei, acoperit cu un carton, nu văzusem oare musculiţele roind în jurul lui? Nu mai avea probabil bani pentru porţia lui zilnică de bere Ciuc şi vinars Iancu. Să-şi producă singur porţia pe-o săptămână era modul cum înţelegea el să facă nişte economii.

– Se zice că nu-s destul de bune, îmi dau eu cu părerea. Nu-s destul de dulci. În copilăria mea corcoduşele se dădeau la porci.

Mă priveşte peste ochelari:

– Alcool se poate face şi din cartofi. Cartofii nu-s mai dulci decât corcoduşele. Funcţionează, decretă el în privinţa instalaţiei. Trecem la producţie.

Dispăru şi veni cu un lighenaş plin de compost, însoţit de un roi întreg de musculiţe. Materia aceea semăna cu melasa şi duhnea deja, din start, indubitabil a alcool. N-avea cum da greş. Umplu recipientul, unse bine în jurul capacului cu csiriz, apoi veni şi se aşeză lângă mine. Ochii îi străluceau: tot ce mai aveam de făcut era să aşteptăm. Îşi aprinse o ţigară şi-mi explică cât de scumpă, şi de greu de găsit, a fost ţeava de cupru, cât e de greu de făcut din ea o serpentină folosind doar cleştele şi ciocanul. Apoi îmi expuse principiile distilării, ale fermentării: aerobă şi anaerobă. Uneori părea că ştie româneşte mai bine ca mine. În vremea asta instalaţia începu să scoată sunete. Puse mâna pe capac şi se fripse imediat.

Picătură cu picătură în pahar se aduna un lichid tulbure. Artistul îşi puse ochelarii şi îmi povesti a nu ştiu câta oară cum Dunlop, în pragul sărăciei, a descoperit dintr-o întâmplare secretul vulcanizării. Nu ştiu ce legătură avea. Când procesul se încheie, gustă cu linguriţa. După expresia lui mi-am dat seama că rezultatul nu era nici pe departe mulţumitor. Se strâmbă de parcă ar fi gustat otravă.

– Trebuie întors. Distilat a doua oară, i-am explicat eu.

A, da. Se aşeză apoi la loc frecându-şi palmele. Nu mai aveam decât de aşteptat. Şi aşteptarea ne-a fost răsplătită într-un fel la care nu ne-am aşteptat nici unul dintre noi. Ceea ce obţinu artistul a fost pur şi simplu oţet, un oţet care nu putea fi folosit nici măcar ca atare, pentru că duhnea de la o poştă a alcool. Nu-ţi mai tihnea la masă nici măcar la clasicul păhărel de vinars Iancu.

 

 

 

[Vatra, nr. 9-10/2016, p. 2]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.