Cassian Maria Spiridon
e ora cînd Soarele poate fi vizitat
se lasă privit de noi muritorii
culcat în mantie roşă
lasă răcoarea să ne cuprindă inimi şi speranţe
cu-nţelepciunea celui care părăseşte
pentru o zi sau pentru totdeauna
ale noastre vieţi
întregul lui cuprins
se subţiază
îşi pierde felie cu felie
din lumină
nu rămîne decît o stinsă
văpaie violetă
cotropită de-nserare
viaductul îşi întinde umbra
în coloane
capiteluri diferite
toate născocite
în aşteptarea Lunii
a iubitei furate de un
vapor roşu
* * *
tu ierţi păcate
la care nici gîndim
noi am văzut
albele porţi
prin care se intră în păcat
ce-nfricoşată aventură
sub anatema veşniciei
Tu iartă
că încă te-nţelegem
acum trăim
înconjuraţi de nori şi stele stinse
de îngeri fără aripi
în timp ce ne-nfășoară
o ploaie sublunară
de reci inimi
se umple potirul
ne-ngăduitelor speranţe
sînt călător printre pustiuri
în umbră de sărmane schituri
şi închinate mănăstiri
urmezi drumul de mesteceni
supus la vîntul
ce suflă prin gulaguri
dau formă
te cuprinde întreagă
cămaşa de mire
uşure peste sînii înălţaţi
cu îndrăgire
eşti protejată
de pînza în inele de aur
te mişti
ca un nufăr pe undele apei
larg e patrafirul luminii
în care se scaldă
trupul tău tînăr
intrat în toamna tîrzie
mîinile tale frămîntă
aluatul clipelor
dau formă
în platoşa iubirii
cămăşii albe de in
* * *
albastru cu albastru
intens
pe oglinda încremenită a mării
la fel cu cel ce se-ntretaie
la orizont
în zarea înlănţuită
de braţele viguroase
cu trident
în dimineaţa mohorîtă
marea-i de culoarea nisipului
cît astrul de lumină
nu-i ridicat
doar pescăruşii sunt răspunzători
de-i albastră sau nu
întinderea abia în tremurare
a pînzelor sărate
ne rostogolim încet
secundă cu secundă
minut peste minut
cu un zîmbet interior
înspre adînca vale
plină de verdeaţă
aici
voi clipe de cenuşă
cu ascuţite săbii
treieraţi prin suflet
* * *
sunt verde
sunt o iluzie
o sferă
în rostogolire
printre meteoriţi şi comete
sunt mîna
ce caută dimineaţa
printre scaieţi tomberoane
şi palide raze
pînă cînd
şi de unde
atîta îndurare
pentru un suflet
cu multe peceţi
îţi mişti coapsa
cu paşi mărunţi
printre crenelurile minţii
adevărată cetate sub asediu
o oaste de iluzii
bate în porţile
ca nişte boturi de clepsidre
o tornadă de clipe
îndrăgostite
se revarsă verde
peste inimi
începutul cumplitului
vine
se rostogoleşte de neoprit
începutul cumplitului
sigur
pe lauri
pe victoria sa
nici îngerul nu-l poate
încremeni între
hulubii vestitori
stăpînii golului
ai văzduhului brăzdat
de sunetul de metal
cu o vibraţie ce înspăimîntă
alungă orice speranţă
în faţa cumplitului
cine să-şi pună
pavăză pieptul
întunecate sunt lacrimile
timpului prin care străbatem
şi focul se întunecă
îşi pierde vigoarea
abia pîlpîie/ se stinge
cînd suflă cumplitul
e strigătul
copilei dispărute
neaşteptat
ca avalanşa în munţii
încărcaţi de proaspete ninsori
în chinga albă a zilei
cînd uitarea
va cuprinde inimi
vor amuţi şi clopotele-n schit
nu va şti
calc fără a lăsa în spate urme
îmi refuz şi umbra
sub Lună sau al zilei Astru
mă risipesc pîn’ la cenuşă
spre a fi humă
pe-ndepărtatele
din greu aratele ogoare
o iluzie ce-nfruntă coasa
mînuită hotărît
ca de-un cosaş
la vremea cuvenită ierbii
de-ar fi să mă găsească
cu dragostea în braţe
ea
cumplita
nici nu va şti
unde să-şi ascundă
neîndurătoarea
ascuţita halebardă
***
Tudor Crețu
Catolic. Cuvântul1
1.
Prime sunt cărțile – ard, ca zăpada, la alb. (Unt abia congelat. Nimic altceva nu există. Totu-i lactat: premateria-pistă). Să pui sare nu alta, să presari ca un catolic din ce în ce mai adevărat. Iisus se scrie pe sau în, în niciun caz cu cretă. Creta sau orice altă piatră se rupe în capul mesei, l-amiaz: sângele cure din ce în ce mai treaz. E numele care irigă. Roșu-i șters, de țiglă, rouă-i – stropii au codiță, cifra e nouă, spațiul vag. Unghiul meu drag, drept, (la colțuri mă refer; știu, îmi lipsește un fel de fier) ți-aș scrie o scrisoare.
Ceștile goale ard și ele, ca zăpada, la alb, mențin răcoarea – goluri în gard/ pete pe-o blană de leopard.
2
Acru, aseptic ca zeama stoarsă. Visez un bețișor acrilic, o artă arsă. Interstițiul catolic. Albul, veșnic, dintre cuvinte. Metalul – lamele, tăișul – staniolul chiar. Tot ce-i transparent și fără părinte. Catolic e verdele ardent, odihnitor. E crinul ciclic, murat care se pune pe răni. Catolice sunt antenele zvelte de radio. Și inoxul, bineînțeles. Ce se ițește și, aproape caligrafic, crește. Catolică e espada ropera – inox și ea, înrouat. Lămâie să storci deasupra nu alta. Catolic e punctul care plutește deasupra turlelor ca deasupra unor i-uri cu cruce. Catolic e chiar și cyan-ul: cerul care crapă ca o crustă rece de desert. Catolică-i chiuveta picurând în catedrale, indiferent de cult. Cu azime o asculți, sub genunchi. Catolic e, mai ales, i-ul. Clopotul cu firicel și firicelul însuși. Spiritul, bineînțeles, spirtul – la fel de ardent și aproape turcoaz. Flacăra volatilă și ea. Catolic e darul cast, plicul dalb de cd. Relieful pașnic, cu pori. Pătrățelul de flipchart. Catolice sunt armamentul fiert și ustensila medicinală. Vocalele clătind gresia, sala.
3
Catolic: alb & verde. I. Metal și transparență; ascuțime, tăiș. O ardență tacită – a lichidelor, o castitate aparte – a flăcării. Darul e și aspru, și pașnic. E pătrățelul-azimă, tabelar. Plicul steriliza(n)t de cd. Catolic e șervețelul planând – îl arunci peste paharul cu creioane ca peste un șantier. AmIn se spune, deci, peste pachetul abia desfăcut de Davilos (șervețele) și zăpada de pe pervaz. Binecuvântate fie urmele împrăștiate, urmele-cruciuliță ale turturelelor.
4
Unghia tăiată e, și ea, un dar. Transparența-i bolnavă, clar. „Din tine tai, rupi și întinzi”. Un colțișor. Zăpada-i pacifică, miroase, spre mijlocu-i necălcat, a măr. Albastru. Sarea e catolică de-a dreptul. Drobul însuși, firul filmat de-aproape, pulberea din solnițe, netezită. (Sărut-o, lasă ca pe hârtia de plic o urmă. Sângerie). Imaginează-ți miezul de nucă, un creier în fapt, cu pieliță verde ca steagul Irlandei. Peste foile de flipchart (un șes rubricat) presară – detergent. Peste espada ropera, stoarce – lămâie. Eclipsa privește-o prin plasticul citric – verde, normal – găsit pe jos. Sau soarele pur și simplu, obiectele care-i seamănă: capacul de răchită, stacojiu. Felia rămasă de gref, ghirlanda.
5
Cel mai catolic cavaler a renunțat, de mult, la fier. Taie, însă, străluce – tot ca lama de brici, ca muchia de cruce. Scutul și l-a fiert în ceva verde, c-urzici. Cel mai catolic cavaler e placid, deși totul se zdrumică ca dulcele zid de nugat, ca o bomboană suptă sub pumnul lui. Sau ca un parbriz, ca orice alt desert ori briz-briz. Cel mai catolic cavaler e de staniol. Ascultă chill out, really loud, în catedrale. Armura-i picură, o ia la vale. E zen, sare – cu mielul la piept, rulează – din tren.
6
Catolică e administrația. Spiritualitatea tabelară. Catolică e crusta sintetică, abrazivă: cămașa. Țesutul aspru, auster. Catolic e miezul, cuminecat, de ecler. Și darul aspru. Catolice sunt gratiile caligrafice ale gardului, cele argintii mai ales. „Simt sângele răcindu-se cînd le privesc”. În plicul crem, crem sobru, închizi. Ceva tare, sărat. Un fel, să zicem, de strat. Lipești, rupi și întinzi. Te pleci un pic, ca-n pod, calci ca pe grinzi.
7
Realul e stratul nedospit. Inscripționat și el, ca foaia de flipchart, aplicat. Acolo: spațiul cel mai îmbietor, dintre laturile corozive ale pătratului. Decupează-l, oblojește-l în căuș. Sau: sărează-l, e drumul scurt de la țesutul afazic, la lava-iaurt.
8
Catolice sunt obiectele aburite, frigorifice. „La gheață, la gheață, ca șampania, da!”.
9
Fii, Doamne, radical. Clătește, în baia de ulei, și tigva cea de cal, de pe gard. Pe pâine, -n schimb, întinde mir. Normal, de nard. Cu degetul ștanțat ca un cuțit. Hrănește copiii care au murit. Ia-i în poală, pe rând. (Burta goală le chiorăie-n gând). Învață-i să dea cu zarul – cu boabe de struguri, în loc. Prindeți-i, prindeți-i la breloc.
Cațără-te, vrej, pe stâlpul trăsnit, rugina-i, deja, bej. Cârceii de vie-s plini până-n vârfuri de poezie, perfuzia de sânge, tirbușonul de vin. Cineva pe-aici plânge: stoarce hrean sau pelin.
Aceste blânde răsuciri, acest peisaj – o vegetație vedică, un vis-cofraj. Perfuzii șerpuitoare, vrejuri transparente așadar. Verdele acrișor, vârful, vreau să zic, de cârcel – e catolic și el.
10
Ce handicap, (să-l tai și pun alături, să-mi crească alt cap), că, la o turturea, de egzemplu, (ca cucul din ceas, a zbughit-o din templu), nu pot, când mă uit, să-i simt penajul pe frunte, de-a dreptul. (Ies rar la geam, ca înțeleptul). Sau ramura înnegrită pe care stă – nu pot s-o sfarm, privind-o, ca pe o zăbală, ca un mastiff. Miroase a smoală, a catastif. Văd și aud rubricat. Pielea goală, haina – toate-s un strat. Voi fi omul velin – și-n țintirim, voi sta-n cur, mă voi exfolia. Proștii se înalță – pauză, cafea.
11
Despică, Doamne, desfă-mi fermoarul, trântește-mă pe scaun, bagă-mi în ochi farul. „Spune-mi, s-aud”. Tu știi și câte muște-s strivite-n Năsăud. Cunoști efectivele, cutreieri holdele. („E duminică peste lanurile de secară”). Joci șah cu sfinții-n fiecare seară. Le faci cu ochiul, le spui ce să mute. Piesele-s negre – ale tale, mai slute. Mai beți și un vin. Din cel cu pâine fărâmițată. Puțin.
12
Catolică e hârtia nouă, curată. Stratul copt, un pic, pe piatră. Darul simplu, sărat. Catolică e și iarba – verdele dus: englez, german. Albastrul de sus, (ne)cyan. „Catedrală transparentă, te visez”, te văd cu ochiul-geamandură, obez. (Nu-mi mai prea apăr malul, cu sabia sau calul). Catolic e, bineînțeles, argintul. Și vârful peniței – simplu, suflat. Ce scrii se referă la nailonul pliat, la lumina se seră. Oțelul rece, albastrul la fel, cerneala și sângele, sângele chel. Roua – sfinții au stropi pe tâmple, nu coșuri, într-a noua.
13
Catolice-s manșeta, gulerul chiar, curate ca apa, cea din pahar. Scrobit, apretat – episcopu-și scrie, pe toate, strat. Papa – ascultă și el cum picură apa. În catedrale. Se roagă – plicuri de cd, goale, sub genunchi. Reverberează cercurile-n trunchi.
14
Un dar e și frunza, cea mai simplă, deși, ca pe cruce, salata, -n piață, abia mai păstrează, -n Obor, la Răscruce, un strop de viață. Trează.
Apropo de vocale, Nichita e poetul-pirat. De ce? Poart-o felie de ridiche neagră – rotundă, aproape, întreagă – pe ochiul drept. (Am putea-o depune ca pe-o coroană, lâng-un nume erect). Nu-i vreo mască, papii ar purta-o, la o adică, drept bască. El vede, ca la solar, când te-ntinzi, și-un ied e purtat pe tronul de grinzi.
15
Darul foșnește ca foaia, crapă ca lemnul de arțar. Catolic e sacrul felin sau poros. Și chiar acest os, prespălat, din abatorul cu oglinzi. (Și vânătorii, tot cu degetu-au desenat, „trimbulinzi”).
16
Scriam, pe verticală, ceva ce s-a-ntâmplat, mai demult, într-o sală. Sau: scriam, vertical, schimonoseam un cuvânt, structural. Albastrul se dilua. Și mi-am dat seama: e catolic și el. Ca stropul de rouă, lichidul rebel.
17
Catolice sunt obiectele chirurgicale. („Igiena e o rămășiță a sacralității”). Albastrul care tinde-n lumina – de neon sau amiaz – spre turcoaz. Sau spre ceva spirtos, oricum. Cast, adică, și ardent. Catolic e inoxul circular al chiuvetei. Hăul în care asculți chill out. Petele de detergent, de jaguar se scurg și topesc. Miroase altfel fiara. E împărtășită și ea cu morcovel. Fiert. I se lasă pe o farfurioară, de cafea, sub câte un arbore. Văruit. Felioare mai metalice decât monezile (catolice și ele). Caste. Oranj.
Catolică e gheața, transparentă, de la mal. Sau armamentul. Înrouat. Pixul cu ac de siringă în vârf. Cătușele cu tăiș interior. Lama balistică de cuțit. Dăltița – muchiile-s de catăr – cu care prepari absintul. Catolică e lama de ras, ultima.
18
Catolic – galben-lime, argintiu. Catolică e Dulcinea. Napolitana Lămâița – între blaturi, în crema ei e mulată cheița.
19
Amin. Rupe o grisină și spune destin. Împarte-o. O cuminecătură pe care tu o încerci primul. Otrava – rozul spurcat – aduce a desert. De împărat. Enigma-i vocalică. Vocalele, felii, mai verzi un pic, de castraveți. Sau de ridiche neagră. Sărate. Le porți, în felul cailor, la ochi. Enigma are ceva de drob/g. O muchie măcar, un colț. Cel mai alb și tăios.
20
Amin, deci, peste dalele din ce în ce mai reci. Peste țesutul pașnic – tifon de spital. Amin peste pieptul decorat de cal – se ridică, la fix, în două picioare. Amin, bineînțeles, peste sare.
____________
[1]. Poemul nu vizează, sub nicio formă și în niciun sens, catolicismul, înțeles ca orientare religioasă, bazele și mizele textului nefiind dogmatice și/ sau bisericești. Dimpotrivă, am urmărit „fișarea” trimiterilor evocatoare ale cuvântului/ dimensiunea evocatoare a sonorității sale. Strict.
***
Marian Dopcea
Veniţi, prieteni!
Miros bătrân, de noapte răscolită
În rituri vechi şi aprige, spurcate
De vâlvele adâncurilor toate,
Ori numai de vreo urmă de copită…
Convoiul duhurilor necurate
În vesel zbânt erotic se agită..
O zână desfrânată se mărită
Cu-un trolb – şi vorbele neruşinate
Îmbujorează chipuri parcă scoase
Din bestiarii vechi şi insolite.
Nu-i loc pentru făpturile sfioase,
Ceas nu e – pentru minţile smerite.
Veniţi, prieteni! Zorile lăptoase
Abia se scurg din ugere-obrintite.
Se scurg încet
Uneori
M-am jucat cu timpul – precum
Se joacă puii de lup între ei…
Încet, încet am uitat să vorbesc,
Mirosul semenilor l-am uitat…
Uneori urlu la lună, prelung,
Disperat…
Un vers
Să-ncerc un vers aş vrea: Ci nu se-ndură
De mine Cel de Sus – şi iar rămân
Doar peste golu-ntunecat stăpân
Şi peste trupul răvăşit de ură.
Hulpav am fost, netrebnic şi hapsân,
Scăldându-mă-n păcat, spurcat la gură,
Nemulţumit mereu de-nghiţitură,
Poftind mereu mai mult, ca un capcân.
Un vers măcar: Justificare vie
Fărâmei mele de umanitate,
Mesaj al judecăţii ce-o să vie
Şi-o să se-ncheie cu iertare, poate –
Un vers, măcar, cu iz de păpădie,
Balsam pe inima ce încă bate.
Visul
Câmp: De culoarea fierului. Străbat
Întinderea-i pustie – când la pas,
Când pe genunchi târându-mă, şi coate –
Fără nădejdi şi fără de regrete.
Drum fără ţintă: Lung şi blestemat,
Istăvitor şi fără de răgaz,
Cu unic rost: Să poarte-n neguri, poate,
Mişcările-mi încete… mai încete…
Resemnare
Secătuită, mintea, şi beteagă,
Leapădă-n vânt năluci. M-agăţ de ele
Gândind că mă vor duce printre stele,
Acolo unde lumea se încheagă
Înşelătoare ca un joc de iele
Ce liniştea nu-şi află noaptea-ntreagă…
Ci scuipă, în curând, pe toate cele,
Secătuită, mintea, şi beteagă.
Salomeea
S-a-ncins Irod – şi se ȋnvârtoşează
Libidinos, bătrânul, şi ridicul;
Ademenindu-i pofta, ȋncă trează,
Adolescenta-şi unduie buricul.
De mă-sa codoşită, calculează
Mişcările – spre a mări câştigul…
S-a-ncins Irod – şi se ȋnvârtoşează
Libidinos, bătrânul, şi ridicul.
S-a stins de mult lumina de amiază,
Se lasă brusc ȋn ȋncăpere frigul
Când pe tipsie capul sângerează
Şi-şi cârâie claponul cucurigul…
S-a-ncins Irod – şi se ȋnvârtoşează.
Don Quijotte
Când lumea parcă noimă nu mai are
Eşti de prisos şi tu, de bunăseamă;
Nici uriaşi, nici vrăjitori nu cheamă
Vreun muritor la dreaptă ȋnfruntare.
S-a abătut asupra-ne, infamă
Vremea cea nouă şi aiuritoare…
Cuminte şi posacă stă sub soare
Spania mea, realului dând vamă.
Lasă-mă Sancho! Nici o aventură
De-acuma nu mă mai ademeneşte –
Pe ȋmprejurul mare scuip cu ură.
Scrâşnind m-oi stinge – şi preaomeneşte
Vieţii dându-i dreapta ei măsură:
Reflexie-ntr-un ochi ce nu clipeşte.
Ce să-nţeleg
Ce să-nţeleg – din lumea asta care
Ȋşi schimbă chipul, parcă dinadins,
Din clipă-n clipă, cu neruşinare,
De-mi strigă că-am atins – ce n-am atins?
Ce să-nţeleg din lumea blestemată
Ce-mi caută vină din orice aş face?
Ȋn carnea mea, cândva nevinovată,
`Mneaei ȋnfinge ghearele dibace
Şi sfâşie – şi n-are pic de milă –
Şi râde tâmp când vede că mă doare
Şi sufăr – şi de mine-mi este silă…
Ce să-nţeleg din lumea asta care
Sub zâmbet ipocrit, de preacinstită
Fecioară-ascunde-o logică smintită?
Noaptea poetului
Am dat păcatului, din plin, cinstire,
Urâtului i-am dat, bacşiş, poemul –
Destinului adus-am ȋmplinire
Urmându-mi, grav şi sfidător, blestemul
De-a spune lucrurile neplăcute
Şi dureroase ce ne spurcă viaţa –
Făcute-am spus – şi-am spus şi nefăcute…
Veni-va, vreodată, dimineaţa?
Ceas greu
Ȋmi zgâlţâie pereţii nu ştiu cine –
Sau ce – şi mârâitu-i mă-nfioară –
Şi parcă simt că mă atinge-o gheară –
Şi-ngheaţă, parcă, sângele ȋn vine.
Ȋnspăimântat mă rog, ȋntâia oară,
Necunoscutelor puteri vecine –
Nu mai sfidez – ci plâng fără ruşine,
Milă cerşind – la cine-o fi pe-afară.
Prea şubred e bordeiul ce m-ascunde,
Câinii prieteni nu se mai aud –
Mă-nghite, lacom, un val de groază…
Un frig de moarte ȋn oase-mi pătrunde,
Un gând nevolnic mă poartă spre sud
Pereţii se zguduie surd…şi cedează
***
Ștefan Ivas
Nunta
gata ne-am luat
au bătut clopotele pentru primul sărut
pentru ultimele anticoncepționale
ne-am pupat și ne-am îmbrățișat cu toată lumea
am strâns multe mâini ca într-o campanie electorală
înaintea popii și a primarului am promis:
-
c-o să trecem de la o facem? la încercăm?
-
c-o să ne golim unul altuia sondele la bătrânețe
seturi de pahare, vase ceramice, cuțite, mixere
storcătoare de fructe, tigăi antiaderente
cadouri ca pentru un drum lung
daruri magice pentru proba anduranței
la petrecere în volutele aparatului de fum și ceață
am deschis apetitul cu primul dans
motivele lor de bucurie au fost
motivele noastre de extaz
ne-am prefăcut dezinteresați
când am adunat plicurile cu bani
pentru că important este să vă fi simțit bine
ajunși acasă am pus buchetele de flori în oalele din bucătărie
am desfăcut plicurile am aruncat banii pe covor
ne-am dezbrăcat de hainele incomode și înainte să ne apucăm de treabă
ca într-un moment de reculegere
ne-am sărutat și ne-am lăsat furați pentru o clipă de melancolie
la gândul că toate astea n-o să se mai repete
ghearele străvezii ale aurorei scrijeleau fereastra
la lumina veiozei
ca doi complici după un jaf armat
am început să numărăm banii
50 la 50
100 la 100
500 la 500
Nu ne-am mai văzut
unde sunt serile cu marduk, nabukadnezar, cușan-rișeataim
citatele din pateric pe care mi le aruncai în urechi
ca monezile într-o fântână
unde-i lunganul cu mișcări stângace
elevul eminent, hoțul de filocalii
fiul răzvrătit, colegul binevoitor, amicul
vorbiserăm să scriem cărți împreună
să ne încuscrim
să străbatem la pas athosul și carpații
doi bărboși cu prune uscate în buzunare
în căutare de hrisoave colbuite, danii, cazanii
care stau acum și ne așteaptă uitate în poduri de mănăstiri
apoi fără să ne dăm bine seama ne-am despărțit
tu în jumătatea ta de lume
eu într-a mea
tu cu duhul
eu cu buhul
a fost seară
și a fost dimineața în care te-au cules cei de la salvare de pe stradă
după ce a dat peste tine un hyundai azera
a fost seară
și a fost dimineața când am aflat
mii de regrete tardive
păreri de rău
răzvrătiri existențiale
am umblat pe străzi și mi-am promis
c-o să fac fapte
c-o să spun vorbe
c-o să scriu cuvinte
a fost seară
și a fost dimineața în care toate s-au așezat
în făgașul lor de dinainte
când am început să mă obișnuiesc
cu senzația de regret, ciudă și vină
cum se obișnuiește limba cu un dinte ciobit
Lamentație pentru un Job
Culoare, pe care n-o să vă mai văd !
Uși, ferestre, pe care n-o să vă mai deschid !
Mâini, pe care n-o să vă mai strâng !
Nemetaforice, reale
Cum sunt
– barba lui în care și-au găsit adăpost
Câteva firimituri răzlețe de pâine
– zâmbetul lui abia mijit
– strângerea lui de mână
pe un culoar, în fața unei uși, în dreapta unei ferestre
Pereții nu s-au surpat
Ferestrele nu au căzut
Lucrurile nu au plâns
Când a trebuit să-mi semnez demisia
Învață-mă tu
Învață-mă tu cum se face
Cum se joacă un joc dinainte pierdut
Cum se câștigă lupta cu îngerul păzitor
Cum să fii iov când te simți tersit
Unde să fug? unde să mă ascund ?
Învață-mă să fac poeme
Din extrasele de cont
Ale lunilor ce vor veni
O, nepăsare tu dureros de dulce !
Ograda
Vreascuri, bucăți de lemn, surcele
Pene de gâscă, coșuri de nuiele
O bardă însângerată-nfiptă-n trunchi
Frunze uscate-n câte un mănunchi
O mâță oploșită sub o troacă
Năduful în răcoare să-l prefacă
Dude din dud căzute și călcate
De tălpi și de călcâie maculate
Pe-antenă zac în șir trei rândunele
Sub streașină-i un cuib fără de ele
Javra din cușcă cască, se lățește
Să ias-afară dă, se răzgândește
O groapă cu colb fin ca o făină
In care se tratează o găină
Doi ochi năuci de somnul de nămiază
Peste acestea toate goi veghează
O mână la o masă pe o foaie
Lehamitea în rime goale taie
Ca la vreo 50-60 de suflete
Din când în când visez și uit apoi
Un sat unde sunt oameni mai puțini decât sunt oi
De fapt îl știu. E-un loc pe-un deal, uitat,
Unde-a murit unul care s-a spânzurat,
Ce-și doarme acuma somnul printre boz și chir,
(Că nu l-au îngropat în cimitir)
E ș-o biserică acolo pe-un dâmb domol
(deși în vis parcă era și-un mall)
Icoanele ce-s roase de atâta uz
Reifică speranțe cu contur confuz
Pereții de la fum au tonuri sumbre
(E ca și cum te-ai închina la umbre)
Din fostul SMT ziduri tăcute
Au mai rămas să zică despre vremile trecute
Ca semne de progres și regresare
Carcase de tractoare ruginesc la soare
Casele mucede, în verde tencuite
Chiar din pământ subit parcă ar fi ieșite
Prin poduri știi că zac în praf, cuminți
Cărți cu poze de domnitori și președinți
La margine, nu știi de-ncepe-ori se termină,
Un lan care așteaptă o combină
***
Ovidiu Komlod
mi-am dorit să lucrez cu
young people serious motivated
n-am dat decât de maturi închiliţi
supărându-se una-două că eşti
young serious motivated
o iau ca pe-un afront
alaltăieri mi-am spus
în viaţa asta să nu mai aud de patron
în viaţa asta nu scapi fără să ţi se dea şi a treia şansă.
vină iarăşi momentul
când trebuie să alegi
trădează tot ce-ai făcut până atunci
pentru că tot ce-ai făcut până acum
s-a dovedit un capăt de drum
pe care nici n-ai făcut primii tăi paşi
mulţumindu-te să mergi pe urmele lor
mulţumind automat că mergi pe urmele lor
deşi porţi număr mai mare la fiecare picior
acolo cenuşa
pe creier
în tot acest timp
susţinătorii stăteau pe câte-o altă reţea de socializare
de-o parte şi de alta a drumului
toţi detractorii dădeau share ca apucaţii.
aici momentul când vei trăda
şi nu vei şti
nici măcar tu.
QA
pe punctul să devin tester
aş fi avut salar bonuri de masă şi niciun gând
o aplicaţie lumea dormitul mâncatul
mereu să verifici totul conform cu natura
nedeviat de la normă neabătut.
(Sunt tester
dintotdeauna cat noduri în papură.)
un copil îmi ajunge
îl car pe umeri în fiecare zi
ca un căluţ de bătaie
nu îmi doresc alţii
buni să testeze non-stop că
realitatea e plină de bug-uri
întotdeauna aceleaşi
voi fi ultimul din familia mea cu acest nume
ultima versiune de nume al tatălui.
(Testez manual realitatea
asigur calitatea
vieţii strânse cu uşa.)
pipăi cu mâna mea
rezistenţa materialelor
de construit mascarada
momentul ăla
în care ai sta închis într-o peşteră
toată viaţa ce ţi-a fost dată
fără o vorbă de consolare.
eReader
citea mult
în ochii oamenilor teleghidaţi
prin care se înlănţuiau interminabile şiruri de 0 şi 1
acolo nici nu mai pâlpâie scânteia reptiliană
ce vremuri
când pleoapele animalelor duse la abator dimineaţa
se mai zbăteau încă
pe drumuri de ţară-n format electronic
o nebunie
să te întorci mereu acasă la tine
după o veche zi de serviciu
să crezi că ai un loc numai al tău
ca şi cum
într-o zi
ferestrele nu se vor dezghioca din senin
cu sunet izbit de pereţi
ca să îţi măture pentru totdeauna absenţa
ce zic
urma oricărei absenţe.
literaţii stau pe facebook
îşi pierd unii altora vremea
se vaietă de soarta lor ingrată
şi-o distribuie tolerant cu nesaţ
chestia aia aşa şi pe dincolo
ghemotocul de neputinţă şi narcisism cronic
îi vezi cum se laudă ca la uşa îngustă a cortului
cu realizările lor mai ceva ca nicicum.
it-iştii stau pe skype
scot bani din piatră seacă
lucrează peste program
cu pauze pentru development creativ
puţin le pasă de autismul utilizatorului de rând
prea ocupaţi cu al lor
îi simţi cum îşi freacă satisfăcuţi mâinile-n gând
cu realizările lor mai ceva ca nicicum.
de ce n-ar da mâna
letriştii
cu
iteraţii.
am avea numai de câştigat
succesiune de 0
tot la 1000 de clicuri
un site va afişa codul din spate
succesiune de 1 şi 0
în fiecare dimineaţă la prima oră
mă uit în oglindă
aştept să văd ce se ascunde acolo
tot la 1000 de clipiri nedumerite
un chip va lăsa
fericirea lui sisif
la iveală
succesiune de 1 şi 1
tot blocul de cărămidă din spate
şi cartierul capitalist cu familii de-a gata
oraşul din care nu poţi pleca
ţărişoara intrată-n pământ de ruşine
pe continentul de-acum harcea-parcea
planeta întreagă
un cocoloş de hârtie pe care nu scrie nimic.
ce mă opreşte să dau like
deşi nu-mi place postarea
de parcă i-aş da ghes unui cerşetor
în loc să-l ignor şi pace
sau să-l trimit la muncă
pe plantaţiile din propriul său cap
în altarele bisericilor vandalizate.
ce mă opreşte să fiu o idee mai sociabil
deşi nu mi-am pus niciodată problema
spune şi tu.
ce mă opreşte să dau amărâtul de like
unei poze care nu îmi spune nimic
ar trebui să fiu darnic
dar nyet nicio reacţie
mă păstrez pentru acea întrebare
la două cuvinte de moarte
când te opreşti să-ţi dai singur un like.
[Vatra, nr. 4-5/2018, pp. 46-55]