
Concursul „Alexandru Mușina” de debut în poezie, ediția a VIII a
Iată că Premiul pentru Debut „Alexandru Mușina” a ajuns la a VIII a ediție! Pe 2 septembrie 2021 au fost anunțați câștigătorii din acest an.
Organizatorii au anunțat cu încântare numărul mare de manuscrise primite (peste 80). Ca și în edițiile trecute, juriul a fost format din Al. Cistelecan, Romulus Bucur, Ruxandra Cesereanu, Caius Dobrescu, Adrian Lăcătuș și Radu Vancu. Premiul „Alexandru Mușina”, în valoare de 500 de euro și publicarea volumului în colecția AM a Editurii Tracus Arte, a ajuns în acest an la Ioana Zenaida Rotariu. Premiul „Budila Express”, în valoare de 1000 de lei și publicarea volumului în colecția AM a Editurii Tracus Arte, a fost câștigat de Alexandru Ciprian Bodog, în timp ce premiul „Regele Dimineții” (1000 de lei și publicarea volumului în colecția deja menționată) a fost acordat lui Rareș Călugăr. Alături de premiile de mai sus, alte două manuscrise valoroase, semnate de Roxana Diana Baltaru și Iraida Darmancev, au primit mențiuni și vor apărea în colecția de debut AM.
Au debutat / câștigat în cadrul edițiilor precedente ale concursului următorii:
2014 – Sabina Comșa (Premiul „Alexandru Mușina”) și Ioan Șerbu (Premiul „Budila Express”)
2015 – Anca Dumitru (Premiul „Alexandru Mușina”) și Ligia Dan (Premiul „Budila Express”)
2016 – Dina Frânculescu (Premiul „Alexandru Mușina”)
2017 – Ștefan-George Niță (Premiul „Alexandru Mușina”), Crina Bega (Premiul „Budila Express”) și Simona Nastac (Premiul „Regele Dimineții”)
2018 – Vlad Serdarian (Premiul „Alexandru Mușina”)
2019 – Artiom Oleacu (Premiul „Alexandru Mușina”)
– Artur Cojocaru (Premiul „Budila Express”)
– Vlad Sibechi (Premiul „Regele Dimineții”)
2020 – Antonia Andra Mihăilescu (Premiul „Alexandru Mușina”)
– Andrei Codrin Bucur (Premiul „Budila Express”)
– Lena Chilari (Premiul „Regele Dimineții”)
(S.P.)
*
Pe cai mari
Adrian Grama, singurul autor român care a reușit, până acum, să spargă ușile și să publice în hiper-selectiva (de nu chiar aristocratica) revistă New Left Review, în care a debutat anul trecut cu o recenzie critică excelentă la cartea recentă de memorii a sociologului german Oskar Negt, a recidivat în ultimul număr al publicației britanice cu un nou text remarcabil – o prezentare panoramică a operei unui alt socio-filozof german, la rândul său descendent de ultimă generație al Școlii de la Frankfurt, și anume Hartmut Rosa. Articolul e un nou veritabil regal de sinteză teoretică și perspectivă istorică, dar și o mostră de eleganță stilistică de-a dreptul năucitoare la un non-nativ al limbii engleze – a nu se rata. În același ultim număr (131, sep-oct 2021) al revistei, texte bune de Wolfgang Streck (despre moștenirea lui Merkel), Franco Moretti (despre Roberto Schwarz), și altele – mai toate – foarte interesante. Tot la capitolul „a nu se rata”, o recenzie foarte fun & juicy la recenta biografie oficială a lui Margaret Thatcher (Charles Moore, Herself Alone), în care, par example, doamna de fier și angajamentul ei ideologic neoliberal sunt descrise astfel: „an unoriginal but inquiring mind, attached to beliefs rather than ideas, and the most clamorous customer in the ideological market-place. As a result she was able to stimulate a good supply, and buy up more than her rivals’.Well stocked, she could survive lean years, without loss of conviction”. (A. C.)
(Octombrie-noiembrie 2021)