Ion Mureșan – Casa cu draci

(Pledoarie pentru școala on-line)

Trei eleve au prins-o pe o colegă, au imobilizat-o, i-au tăiat părul şi au ars-o cu ţigara, spre amuzamentul celorlalţi colegi. Un profesor a bătut un copil de 17 ani din clasa a VIII-a pe motiv că acesta îl ameninţa cu bătaia, de i-a făcut vânătăi pe fund şi a surzit de o ureche. Un elev s-a îndrăgostit de profesoara de română, au trăit împreună o poveste de dragoste, consemnată într-un jurnal intim, apoi, părăsit, elevul s-a aruncat de la etaj.

Într-o clasă, pe catedră, nişte fete au făcut striptease, au fost filmate cu telefonul mobil, iar imaginile au fost postate pe internet. O fată şi doi băieţi au întreţinut relaţii sexuale, în pauză, la WC. Doi băieţi din clasele mari cereau taxă de protecţie unor şcolari, amenințându-i cu cuţitul. Nişte elevi au încercat să-şi violeze profesoara în sala de clasă. Un licean a dat telefon şi a spus că în şcoală a fost amplasată o bombă, cursurile au fost întrerupte, alarma s-a dovedit falsă. Un grup de elevi fumau, consumau alcool şi chiar se drogau în spatele şcolii. O elevă a dispărut de acasă, a fost răpită şi obligată să se prostitueze. Pe când se juca nesupravegheat în recreaţie, alergând, un școlar a căzut şi şi-a scos un ochi. Un elev din clasele mici a căzut în fosa septică a școlii. O elevă de gimnaziu a rămas gravidă şi s-a retras de la şcoală. Unui băieţel i-au dispărut din ghiozdan tableta şi telefonul mobil. Un şcolar a fost obligat de către un elev mai mare la perversiuni. Nişte elevi au furat catalogul clasei şi i-au dat foc. Din cauza notelor proaste, un elev s-a spânzurat, iar Inspectoratul a deschis o anchetă. O gaşcă de cartier, formată din minori, fura diverse obiecte din maşini. La şcoală, copilul a învăţat să înjure. Câţiva puşti din orăşelul X au înşelat mai multe familii din America, vânzându-le pe bani buni proprietăţi inexistente… Cred că mă pot opri, chiar dacă nu am reuşit să parcurg nici un sfert din lista de delicte şcolare de pe un trimestru. Sigur, inventarul meu e de dinainte de „vremea pandemiei”. Acum când elevii și profesorii poartă cagule albastre, cine știe ce se mai poate întâmpla!

Şcoala a ajuns o sursă inepuizabilă de senzaţional, o casă cu draci. „Tineretul de azi e lipsit de respect şi stricat rău de tot!” – exclamă bunicile şi bunicii îngroziți (foşti ofiţeri?) în faţa televizorului. Exact aceeaşi exclamaţie, un pic teatrală şi fals îngrijorată, o scoseseră şi bunicii bunicilor pe când „ceteau” gazetele. Procesul educaţiei şi socializării a avut întotdeauna similitudini cu exorcizarea. Numai în şcoala românească dascălul este un exorcist căruia i s-au luat toate uneltele, nu are în dotare nici măcar o cruce de lemn. Până şi un popă de ţară, chiar şi unul lipsit de har, are voie de la episcopie să-şi mai certe enoriaşii şi să recurgă la pilde ameninţătoare din Biblie. Profesorul nu poate recurge nici măcar la morala decalogului, (Ce o fi acela? zice copilul, căci religia e încet-încet dată pe silențios în şcoli).

Profesorul român are doar dreptul de a fi vinovat, de a avea un salariu mic, dreptul de a fi răbdător până la umilinţă şi dreptul de a nu avea niciodată dreptate.

Pornirea de a demoniza şcoala e catastrofală. Chiar şi atunci când ne sunt daţi la televizor elevi români medaliaţi la olimpiade internaţionale de ştiinţe, sau gimnaste care se întorc cu medalii de aur, cădem pe gânduri şi zicem, se înţelege, cu o mândrie umbrită de înţelepciune strămoşească:  Ei, dar toate astea se întâmplau pe vremuri, când învățământul nu era On-line!

[Vatra, nr. 3-4/2021, p. 7]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.