Ion Mureșan – Speriaţi de avioane

muri mart

Pe când eram copil, oamenii de la ţară se speriau din orice: de vârcolaci, de stafii, de draci, de tren, de Stalin, de Preşedintele Sfatului Popular, de Miliţie şi Securitate… De toate se speriau. Spaima asta generalizată se numea, în ziare, obscurantism. Şi trebuia combătută, spaima, cu o spaimă şi mai mare. Leacul spaimei mici era închisoarea, care era locul spaimei mari, ştiinţifice. Dar cea mai cumplită spaimă, acum îmi dau seama, era „spaima de avioane”. Spaima asta deregla cu totul mințile oamenilor. Spun asta pentru că și satul meu, ca orice sat respectabil, avea nebunii lui. Mama nu le spunea nici măcar „bolunzi”, ci doar „ăștia speriaţi de avioane”. Cine ştie de pe vremea căror bombardamente, din ce filme ruseşti văzute în vreo seară de iarnă la căminul cultural, a ajuns expresia asta în satul meu, căci pe acele locuri nu era nimic bun de bombardat. Poate că expresia aceasta a făcut din avion, în mintea mea de copil, o prezenţă inexplicabilă, o prezenţă, cum să zic, supranaturală, aproape „obscurantistă”. (În paranteză, fără legătură cu tema spaimei, mama îmi mai spunea o poveste vecină cu basmele cu prinți și cai înaripați. Ea povestea, cu lux de amănunte, ca și cum ar fi fost vorba de vreo vecină de-a noastră, ca și cum ea ar fi fost martoră la întâmplare, ca și cum ar fi stat ea însăși cu ochii pe pânza cerului admirând rotirile grațioase ale micului avion argintiu, despre o fată foarte frumoasă, căreia i se spunea Scumpa. – În telenovelele de azi ar echivala cu Preţiosa? – Pentru „Prețiosa de Vultureni” un aviator, care a cunoscut-o la o horă, şi-a riscat cariera, deviind de la traseu, doar ca să se rotească cu avionul de trei ori deasupra satului şi să-i arunce Scumpei în curte un mare buchet de flori şi casca lui militară. Plus un bileţel de amor, scris cu litere mari, căci Preţiosa – de unde știa mama acest amănunt? – nu avea decât două clase primare. – Sigur că azi e explicabilă tripla rotire, căci o fi fost dificil pentru amorezul aerian să localizeze din prima ochire casa și curtea Scumpei. – Oricum, eu eram tare mândru că satul meu s-a bucurat de o atenție specială, nu din partea unui om, ci din partea unui avion. Asta da poveste obscurantistă!).

Povestea mea de astăzi este tot despre avioane. Avioanele din povestea mea de acum nu mai bombardează. Ele doar trec, la ore aproape fixe, peste blocul meu, peste cartierul meu, Mărăşti. Locuitorii cartierului au început să ştie ce culoare are fuselajul avionului de la fiecare oră. Cel mai drag ne este avionul cu botul roz. El trece la ora la care încerci să-ţi convingi copilul să doarmă. „Nu dorm, zice el drăgălaș, până nu trece avionul de Londra-Cluj. Ăla de vine dinspre Satu Mare!” Copiii care stau în leagăn nu pot vorbi. Doar gânguresc ceva în același sens. Și îşi fac orarul biologic în funcţie de orarul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Funcţie de orarul Aeroportului fac ei nani şi pişu. Pocăiţii din cartier, mereu în aşteptarea sfârşitului lumii (ăștia și dacă s-ar sfârşi lumea de două ori pe an tot nu ar fi satisfăcuți!) îşi pun mari speranţe în faptul că într-o bună zi turnul de control va da o altitudine greşită şi astfel cursa Budapesta-Cluj va intra în subsolul blocului nostru.

Sigur, miile de locuitori ai cartierului ar putea profita din plin de avioane cu o investiţie minimă. Dacă pe blocurile noastre am pune scări de zugrav înalte de 5 metri, ne-am putea prinde de scara sau de trenul de aterizare al avionului care trece peste bloc cam la o înălţime de 4 metri şi jumătate şi am merge pe gratis până la Selgros-ul din Someșeni.

Deocamdată stau în bucătărie așteptând să eșueze un avion şi o stewardesă legată la ochi să dea buimacă din mâini și să gângurească în leagănul copilului. Căci, altfel, să o ferească Dumnezeu să nimerească în patul meu! Cum sunt și eu un pic speriat de avioane, cine știe ce se poate întâmpla!

 

[Vatra, nr. 4-5/2018, p. 8]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.