
Chestia asta chiar e urgentă și trebuie scrisă.
Dragi români, vă avertizez că lucrurile merg din ce în ce mai bine. Șeful guvernului tocmai a anunțat că, de la începutul anului viitor, salariul minim pe economie va crește (din nou!). Dar nu despre asta e vorba acum.
Ca urmare a unei nefericite mutații genetice, sau poate din cauza năstrușnicului Covid, fostul șef al Tineretului Social-Democrat, între timp numit ministru liberal, a ajuns la concluzia că bogații plătesc contribuții la sănătate mult prea mari, în comparație cu cei care trăiesc din salariul minim pe economie. Prin urmare, ar trebui ca aceste contribuții să fie plafonate. Ca să spun drept, mă gândisem și eu la asta, după ce am observat că spitalele statului român sunt pline de săraci. Unii se internează fără nicio boală, numai ca să mănânce gratis. Și după aia mai au obrăznicia să spună că pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Iar noi trebuie să suportăm consecințele. E clar că ăștia nu vor vota niciodată cu cine trebuie. Mahalaua ineptă, cum s-ar exprima un fin intelectual, cândva mare admirator al Elenei Udrea. Pur și simplu, nu-s în stare să înțeleagă economia de piață! Dar am impresia că nici despre asta nu era vorba.
Ce să vezi! În numai câțiva ani, pe fondul unui spor natural negativ, municipiul Vaslui și-a dublat numărul de locuitori, deși o treime din populația județului a plecat peste graniță. Ceva ce nu s-a mai întâmplat nici măcar în Cartea Recordurilor. Ca să înțelegem cum, ar trebui să adaug că vestita Flory din Vaslui e de fapt Lia Sinchevici, o basarabeancă poloneză din Republica Moldova. Se spune, nu fără oarecare temei, că și-ar avea domiciliul într-o garsonieră în care mai locuiesc o mie cinci sute de alți basarabeni. Noroc că n-a rămas niciunul acolo, au plecat toți în Italia.
Mai sunt și alte aspecte dificil, dacă nu imposibil, de înțeles. În luna mai a anului 2019, o femeie de 59 de ani a murit după ce s-a aruncat de pe pasarela de la gară, la câteva ore după ce a aflat că fiul ei, abia întors din Marea Britanie, s-a spânzurat într-o pădure de la marginea orașului. Iar o lună mai târziu, un bărbat s-a aruncat peste șine după ce pierduse o sumă mare de bani la păcănele. Înainte de asta, a dat lovitura la magazinul universal din Solești, de unde a furat caietul de datorii. Se întâmpla la puțină vreme după ce, în comuna Văleni, șapte flăcăi o violaseră pe fata aceea care se întorcea de la școală, dar înainte ca cei trei bărbați, care se înjunghiaseră pentru o femeie, să fi ajuns la spital. Pentru ca astfel de întâmplări să nu se mai repete, femeia și-a părăsit cei patru copii și a plecat nu se știe unde, însoțită de un individ pe care l-a cunoscut pe internet. Hm, asemenea oameni n-ar trebui să existe!
Între timp, un bărbat din comuna Codăești a fost grav rănit după ce a căzut din căruță într-o coasă care i-a străpuns abdomenul, iar un cârd de curci aparținând unei localnice din halta CFR Dodești s-a dus să ciugulească iarba dintre șinele de cale ferată. Proprietara curcilor, o bătrână de 78 de ani, a alergat să le alunge dintre șine, dar din păcate a fost lovită mortal de trenul Interregio Bârlad – Iași. Poate nu știți ce s-a întâmplat în continuare. Poliția a venit la fața locului, pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragicul eveniment, în timp ce, în nu știu ce comună, un bărbat în vârstă de 38 de ani a urcat până la aproximativ 12 metri într-un copac, iar când și-a dat seama că nu mai poate să coboare, a sunat la 112.
Cred că nici despre asta nu e vorba.
M-am născut în Vaslui și, ori de câte ori aud pronunțat sau văd pe undeva scris numele orașului/județului meu natal, o tresărire nostalgic sentimentală mă îndeamnă să mă ascund pe unde pot, sau măcar să-mi ascund buletinul, ca să nu fac impresie proastă. Fiindcă unul din opt vasluieni este fie asistat, fie șomer, fie liber de orice contract. Fiindcă, în județul Vaslui, unul din zece copii renunță la școală. Fiindcă în acest județ sunt zece beneficiari de ajutor social la cincizeci de angajați. Și așa mai departe. Județul ăsta ne face de râs în Europa, ar trebui cedat Republicii Moldova.
Mamă, acuma serios, de ce nu m-ai născut la Timișoara? Sau, și mai bine, la Cluj! Altceva ar fi fost dacă m-aș fi născut la Cluj. Acolo e Untold, acolo trăiește proeminentul filosof Andrei Marga și tot acolo apare revista Tribuna, singura revistă de idei din România, după cum am citit recent pe știripesurse.ro. Dar nu numai atât. Cea mai înaltă statuie a lui Avram Iancu, mult mai înaltă decât a lui Matei Corvin, se află, de asemenea la Cluj (liniuță Napoca). Și, să nu uităm, chiar și cea mai bună echipă de fotbal, după cum afirmă cluj-napocanii înșiși, mă rog, nu chiar toți. Ca să nu mai spun că, potrivit unor declarații destul de vagi, în curând va începe și construcția metroului. Vremurile când Gheorghe Funar și Caritas-ul lui Ioan Stoica făceau faima acestui județ au apus demult, dar nu au rămas fără consecințe. Iar una dintre ele este că Einstein a rămas fără teoria relativității, după ce s-a demonstrat că ea aparține de fapt lui Mihai Eminescu. Argumente aproape la fel de puternice mai au și alte județe din Ardeal, cum ar fi Timiș, Oradea, Sibiu, Alba, Mureș, Brașov și toate celelalte. Într-o astfel de constelație, județul Vaslui îmi pare o planetă îndepărtată pe care se întâmplă doar ciudățenii (neplăcute). Dacă ar fi o competiție, cum era pe vremuri Cântarea României, probabil că noi am ieși, ca de obicei, pe ultimul loc. Sau, mă rog, penultimul, înaintea județului Teleorman, față de care istoria recentă îmi impune să nutresc sentimente de compasiune și fraternitate. Ei măcar se pot lăuda cu Marin Preda. Noi nu prea avem cu ce, în afară de micuța Picasso, devenită între timp femeie în toată firea, se zvonește chiar că s-ar fi măritat. Și am mai citit o știre cu o tânără din Vaslui care a revoluționat lumea științei și a medicinii, creând niște șoareci transparenți – dar în SUA, nu aici la noi. Iar pe pagina imediat următoare aflu că, la o editură din Paris, au fost publicate eseurile excelentului om televiziune, romancier, gazetar, poet etc. Octavian Hoandră, Les Opinions d’un étranger absolu. Iar un clujean! Un vasluian n-ar fi niciodată în stare de așa performanță. Atâta doar că la Paris nu se face vreo deosebire între un vasluian și un clujean, amândoi vin din România, adică, metaforic vorbind, un fel de Vaslui al Europei. Ceea ce nu e nicio rușine.
Mhm! Cred că despre asta era vorba.
(Notă. Acest text, deși nu e o teză de doctorat, seamănă oarecum, deoarece conține numeroase citate din materiale publicistice culese de pe internet. Mi-a fost lene să le mai pun între ghilimele.)
[Vatra, nr. 10-11/2021, p. 5]